21. december: Fra dengang man skrev julekort

Af Hans Jørgen Winther Jensen

Det at sende og modtage julekort var en fast bestanddel af julen så sent som i 1950’erne og begyndelsen af 60’erne. Og der blev sendt mange. På den ene side var det en forpligtelse at nå at få sendt til alle. Hele familien og alle dem man kendte. Har du husket grandgrandfaster i Odder? Gud nej, så må jeg sende et nytårskort!

På den anden side var det hyggeligt og gav anledning til at få genopfrisket de gamle familiemyter. Hvorfor var det nu, han rejste til Amerika? Arbejdsløshed? Nej, han gjorde hende, hvad var det nu, hun hed, gravid!! Hvordan gik det med barnet? Det var jo før aborten, den bliv fri. Ja, han blev en stor mand i Randers.

Men julekort er jo ikke en tradition, som stammer fra vikingerne. Nej, brevkort indførtes officielt her i landet i 1871, og fra cirka 1890 optrådte der portrætter eller prospekter på disse åbne forsendelser. Omkring år 1900 skyder private postkortfabrikanter op i Danmark, og dermed er vejen banet for udbredelsen af de elskede julekort med nisser og alt, hvad dertil hører.

Følg med i Museum Nordsjællands julekalender.

Kortet med nissen og katten på gaveuddeling er lavet af Carl Røgind i 1910.

Kortet med nissen, der prøver at redde sin grød fra at blive spist af katten, er fra 1917 samtidig med Første Verdens Krigs slagteri foregik i Nordfrankrig.

Kortet med den violinspillende nisse er sendt i december 1918. Godt en måned efter indgåelsen af våbenhvilen i Første Verdenskrig.

Teksten på forsiden af kortet er skrevet med kyrilliske bogstaver. Det samme gælder poststemplet, men desværre kan vi ikke datere dette julekort.