8. december: Isfiskeri

Af Jon Voss

Selv om havet fryser til, er der stadig mulighed for at drive fiskeri. I sidste århundrede var der en række isvintre, hvor havet langs Nordsjællands kyster frøs til, for eksempel i 1921/1922, tre år i træk i årene 1939-1943, i 1946/1947, i 1962/1963 og i 1984/1985.

Fiskere fra fiskerlejer som Tisvildeleje, Rågeleje, Gilleleje og Villingebæk kunne i isvintrene begive sig ud på isen for at fiske efter torsk. Det var selvfølgelig en kold fornøjelse og slet ikke ufarligt – der kunne være tynd is og våger, så fiskerne slæbte en jolle med sig ud på isen, som de kunne redde sig op i, hvis uheldet var ude.

Isfiskeri ud fra Villingebæk 1947. Gribskov Arkiv.

Fotografiet viser fiskere fra Villingebæk på isfiskeri i vinteren 1947. I forgrunden står to fiskere og får sig en bid mad, og i baggrunden ser vi en, der er i færd med at fiske med line i et hul, man har lavet i isen med økse, bor eller sav. En fjerde fisker ser ud til at være på vej hen imod båden med en nyfanget torsk i hånden.

Til fiskeriet, der minder meget om nutidens pirkefiskeri fra båd, brugte man håndholdt line med en pilk, som man bevægede op og ned over havbunden, indtil torsken huggede.
I dag er pilken, der er et blylod med to faste kroge, erstattet af pirken, der oftest er monteret med en løs trekrog. Isvintrene – og dermed isfiskeriet langs kysten – er efterhånden blevet mere sjældne, men vinteren er stadig et godt tidspunkt at fiske efter torsk.

Følg med i Museum Nordsjællands julekalender.