1. december: Jul på Hotel Leidersdorff

Jul i Hillerød på Hotel Leidersdorff i 1950’erne

Af Susan Johnsen

Hillerød by var op gennem begyndelsen af det 19. århundrede blevet vant til, at det bedre borgerskab fra København søgte mod byen for at holde ferie, og selvom antallet af besøg på Hillerødegnen i 1950’erne var begyndt at aftage, så kom der ved juletid stadig betydningsfulde folk til byen.

En af disse var forfatteren Morten Korch, som hvert år kom til Hillerød for at holde sin juleferie. Morten Korch ankom med toget og installerede sig på datidens bedste hotel i Hillerød, Hotel Leidersdorff, hvis storslåede beliggenhed, på hjørnet af Slotsgade og Slangerupgade med udsigt over Frederiksborg slot og Slotssøen, sikrede en både hyggelig og højtidelig stemning.

Morten Korch var født i 1876 og var en af tidens mest læste forfattere, og af hans i alt 123 bøger blev flere filmatiseret i begyndelsen af 1950’erne. Den første film fra 1950 ‘De røde heste’ blev således set af ikke mindre end 2,3 millioner danskere, og efter den fulgte filmatiseringer som ‘Det gamle guld’, ‘Det store løb’, ‘Fløjtespilleren’ og mange, mange flere.

Ved juletid var området omkring Hotel Leidersdorff også stedet, hvor byens børn i spænding ventede på opsættelsen af den fine julemølle, som havde sin plads på et hjørne ved S-broen til slottet. Alle skulle ned og se julemøllen med nisserne blive ‘tændt’ den 1. december, for så var julen for alvor sat i gang, og man kunne begynde at glæde sig.

På Hotel Leidersdorff var der hvert år julefest og julehygge, og her boede det bedrestillede borgerskab fra København og omegn hen over julen under særdeles gode forhold med slottet og de vinterlige smukke skovområder lige uden for døren. Hillerøds handelsfolk og købmænd lod sig ligeledes traktere på Hotel Leidersdorff på selveste Juleaften – for oven på den travle jul i butikkerne, blev det afslutningen på en meget hektisk tid at spise julemiddagen med sin egne familie på netop byens bedste hotel.

Morten Korch døde i 1954 – og hotellets og Hillerøds betydning som yndet feriested for Københavnerne aftog også helt det næste årti, men julemøllen bestod fortsat, og den blev siden en fast del af den årligt tilbagevendende julehygge i Hillerød, nu på byens torv, hvor den endnu hvert år sættes op til glæde for både store og små.

Følg med i Museum Nordsjællands julekalender.

Hotel Leidersdorff overfor Slottet 1900-1920. Foto venligst stillet til rådighed af Lennart Weber.