23. december: Julen er hjerternes fest

Af Christina Seehusen

På Markedspladsen i Hillerød har Museum Nordsjælland netop afsluttet en større udgravning med tusindvis af fund fra tiden mellem 1550 og 1800. Blandt de mange skår af lertøj, glas, porcelæn og stentøj fangede de blå hjerter på skåret fra et ølkrus straks vores opmærksomhed.

Skår med 1 cm store blå hjerter, som sandsynligvis stammer fra et ølkrus fremstillet i Tyskland i 16-1700-tallet.

De fine blå hjerter giver stof til fantasien, som det også er tilfældet med et helt hjerte, der blev fundet med metaldetektor. Detektoren gav en særlig høj lyd, da et hjerte af kobber dukkede frem af Markedspladsens lerede jord. Vi ved ikke, hvad hjertet har været brugt til, men det har ligget godt gemt i mange hundrede år. Måske var det et tabt eller bortkastet kærlighedssymbol?

Arkæologens hjerte bankede nok også lidt højere end normalt, da hun fandt det flotte kobberhjerte med sin metaldetektor.

Hjertet er et af julens stærkeste symboler. Den katolske kirke begyndte i senmiddelalderen at bruge hjertesymbolet som et billede på Jesu lidelse og kærlighed. Herfra bredte symbolet sig gradvist og blev til den let genkendelige form, vi kender i dag, som det universelle kærlighedssymbol.

I Danmark er et af de tidligste eksempler på den hjerteform, vi bruger i dag, en hjerteformet bog fra 1550’erne. I Hjertebogen er 83 kærlighedssange og -viser nedskrevet. Det er første gang, vi ser hjerteformen tydeligt forbundet med forestillingen om romantisk kærlighed.

‘Hvad du ønsker, skal du få’, synger vi gerne til jul. En af måderne, du kan få opfyldt et ønske på, er ved at ofre i en kilde. Fra kristen tid kender vi hellige kilder, hvor syge kunne søge helbredelse. Fra arkæologiske fund ved vi, at mange kilder har været brugt til at ofre i lige siden stenalderen, og at nogle stadig bruges i dag. I Skt. Helene Kilde ved Tisvilde har folk gennem tiden lagt mange ønsker om helbredelse, for kilden var kendt for sit helbredende vand. I 2012 blev kilden undersøgt arkæologisk, og i den lå alt fra gamle mønter og trækors til nye (stadig brugbare) briller. Og der var ofret et lille hjerte af keramik.

Mon ejeren fik lindret en hjertesorg? Eller opfyldt et ønske om kærlighed?

Følg med i Museum Nordsjællands julekalender.

Læs mere om Skt. Helene Kilde ved Tisvilde.

2 cm højt keramikhjerte fra Helene Kilde ved Tisvilde.