4. december: Drik, og du vil leve skønt

Af Jakob S. Andersen

En lille snaps hører for mange med til julens faste traditioner. ‘Livets vand’ findes frem, når vintermørket sænker sig, og den fede julemad står på bordet. Drikketraditioner kommer også til udtryk i fund fra oldtiden, ikke mindst fra jernalderen. Nogle af traditionerne er direkte påvirket af den romerske kultur i form af importerede drikkeglas fra Romerriget. Det er netop fra en inskription på et importeret drikkeglas, at vi finder ordene ‘Drik, og du vil leve skønt’. Drikkeglasset endte sine dage som gravgave for en person af høj rang i Danmark.

Drikkebægre findes også i mere ydmyge former, der vokser ud af den danske tradition, hvor skåle og kar fremstilles af ler. Et eksempel på et lokalt fremstillet drikkebæger af ler kommer fra Ørbækgård i Hørsholm. Selv om fremstillingsmetoden er traditionel, er formgivningen tydeligvis en efterligning af romerske drikkebægre af metal.

Det nærmeste vi i jernalderen kommer julens snapseglas, er de ganske små drikkekar, såkaldte ‘miniature-kar’. Disse særlige lerkar er kun få centimeter høje. I år er der fundet et miniature-kar, ved udgravningen af en stor jernalderboplads ved Espergærde. Karret var placeret i jorden, ved ydervæggen i et stort beboelseshus. Fundet er ca. 2000 år gammelt og er del af en offertradition, hvor genstande med særlig betydning placeres i husenes stolpehuller, antagelig som en form for beskyttende amulet.

Det vides ikke præcist, hvordan ritualerne med miniature-kar har været, men det er nemt at forestille sig, hvordan bægret er gået på omgang, så alle, der deltog, fik sig en lille tår. Og lad os her i den søde juletid lege med tanken om, at karret blev fyldt op igen, inden det blev sat i jorden. Så var der også lidt godt til husnissen – for den skal man holde sig på god fod med!

Følg med i Museum Nordsjællands julekalender.

Et snapsebæger(?) fra jernalderboplads ved Espergærde. Fundet i 2021.