9. december: 1965-66 julegaver til ishockeyklubben

Af Anders Dalsager, leder af Hørsholm Arkiv

Ishockey er Hørsholms sportsgren nr. 1. Men sparsommelighed er historisk en tæt nummer to. I hvert fald blandt kommunalpolitikerne. Det krævede jule-pengegaver fra kommunens yngste, før borgmesteren ville bygge den lokale skøjtehal.

Ishockey – en lokal passion

Efter 2. verdenskrig blev spillet på skøjter en passion i Hørsholm, Rungsted og Usserød. Rungsted Ishockey Klub blev flerdobbelte Danmarksmestre, og lokale unge boltrede sig på søerne, når de frøs til. Derfor opstod der ønske om en skøjtebane, der kunne bruges uden for de koldeste vintermåneder.

Det krævede dog en lokal indsamling. Borgmester Sven Jørgensen (C) ville ikke presse kommunens finanser. Og han ville slet ikke hæve skatterne. Derfor meddelte han, at ishockeyklubben selv skulle skaffe en del af pengene, hvis bystyret skulle opføre en ny skøjtebane.

Borgmesteren blev dog ikke skuffet. Omkring julen 1965 begyndte pengene at rulle ind til ishockeyklubben fra store og små.

Julegave fra 5. klasse

Straks efter nytår 1966 ringede det på hos formanden for ishockeyklubben, der blev mødt af to piger fra Rungsted Skole. Ifølge Politiken fortalte de, at de havde samlet ind blandt klassekammeraterne, ‘… til en ny skøjtebane. Værs’go, her er 61. kr. 50 øre’!

Samtidig modtog formanden også besked fra en lokal familiefar, der sendte hele 510 kroner til skøjtebane-indsamlingen. Skal man tro Politiken, var de ti kroner fra hans ishockey-engagerede, lille søn, der sendte alle sine lommepenge.

Og de var ikke de eneste. Opbakningen var så massiv, at borgmesteren godvilligt bøjede sig for folkekravet om en skøjtebane.

Skøjtebanen blev til skøjtehal

Hvad enten det skyldtes den lokale skøjteglæde eller det forhold, at børnenes julegaver ikke var til at stå for, engagerede Sven Jørgensen og de øvrige byråd sig fra midt-1960’erne mere i skøjtebaneprojektet. Så meget mere, at kommunen udvidede skøjtebanen til en decideret skøjtehal. Den åbnede i 1968, og dermed havde både ishockeyklubbens førstehold – i dag Rungsted Seier Capital – og lokale amatører en fast hjemmebane.

Så tænk på julegaven fra Rungsteds femteklasse-elever i 1965-1966, når du næste gang er forbi skøjtehallen. Var det ikke for den, havde hallen måske ikke eksisteret.

Skøjteoplevelser er en passion i Hørsholm kommune. Her er børn i gang med ishockey på Slotssøen i 1976. Et årti efter indsamlingen, der førte til skøjtehallen.

Følg med i Museum Nordsjællands julekalender.