9. december: Tuskhandel i Gilleleje

Når du spiser en fiskefilet eller en tallerken rejer på havnen i Gilleleje, er du ikke den første, der nyder godt af havets goder på dette sted. I de 500 år, der er fisket fra stranden ved Gilleleje, har fiskeriet således givet gillelejerne mad på bordet og noget at handle med.

I begyndelsen var det folk fra gårdene i baglandet, der drog ud til kysten og fiskede nogle dage i sæsonen, men i løbet af 1500-tallet opstod der en fast bebyggelse ved udløbet af Søborg Å (i dag Søborg Kanal).

Når der foretages anlægsarbejder ved husene og i gaderne i Gilleleje, finder man ofte en fiskekrog, en bødenål eller en anden genstand, der vidner om ældre tiders fiskeri. Den første arkæologiske udgravning i Gilleleje fandt sted på Fabersvej 10 i 1978. De ældste spor på stedet var ildsteder fra sæsonfiskeriet, og derpå fulgte flere yngre bebyggelseshorisonter fra 1500- og 1600-tallet.

Det var fristende for fiskerne at handle direkte med de forbipasserende skibe frem for at omsætte fangsten lovligt i den nærliggende købstad Søborg. I renæssancen vandt kakkelovnene indpas i hjemmene i byerne. Da ovnkakler sjældent optræder udenfor byerne, kan man med rimelig sikkerhed fastslå, at de grønne glaserede reliefkakler med billeder af tyske fyrster, som er fundet i udgravningen på Fabersvej, er resultatet af ulovlig tuskhandel.