10. december: En gouache af Hirschholm Slot

Blandt Museum Nordsjællands prospekter af det nu forsvundne Hirschholm Slot findes en lille, men detaljeret gouache af slottet, udført i 1739 af prospektmaleren Johan Jacob Bruun.

Bruun er kendt for at genanvende sine motiver, og netop hans prospekt af Hirschholm Slot fra denne vinkel med en kongelig karet foran findes i adskillige eksemplarer. Fuldstændige kopier er der ikke tale om, for Bruun foretog konstant mindre ændringer i prospekterne. Således kunne han finde på at ændre belysningen og skydækket. Også afbildningerne af menneske- og dyreskikkelserne, som gav prospekterne liv, ændredes fra gouache til gouache. Antallet af folk varierede, det samme gjorde deres placering. Nogle gange var hestene i galop, andre gange stillestående. Uniformer kunne ændre farve.

Kort sagt gjorde disse små ændringer, at gouacherne trods ligheder alligevel indeholdt mærkbare forskelle, der gjorde hver enkelt unik. Gouachen kan i dag ses i Museum Nordsjællands nye udstilling på Hørsholm Egns Museum: ‘1770 – Slottet, Struensee og Trykkefriheden’.