Æbelholt klosterfestival 2021

Plantemedicin, Gin og Tonic og detektorarrangementer

I august afholdes den første Klosterfestival på Æbelholt. Det foregår over to weekender, d. 14.-15. august og d. 21.-22. august – med et spændende udbud af arrangementer.

Lørdag 14. august: Æbelholt klosterfestival 2021.

Søndag 15. august: Rundvisning på Æbelholt klosterruin, have og museum kl. 10-12 og kl. 14-16.

Lørdag 21. august: Æbelholt klosterfestival 2021.

Søndag 22. august: Rundvisning på Æbelholt klosterruin, have og museum kl. 10-12 og kl. 14-16.

Du skal bestille billetter til søndags rundvisninger via hjemmesiden. Billetter til lørdags arrangementer købes ved indgangen.

Download Æbelholt klosterfestival 2021 – program som pdf.

Rigtig hjertelig velkommen til Museum Nordsjællands klosterfestival – på Æbelholt klosterruin, have og museum.

Lørdage: Værksteder, foredrag, arkæologi, dans og god mad

Værksteder for børn

De to weekender står i klosterets, havens og plantemedicinens navn. Om lørdagen er der arbejdsværksteder med stenhugning og plante- og garnfarvning, aktivitetsboder for børn med uldfiltning, naturmaling på sværd og kister. Urtebod med tilberedning af urteplaster, kamillete og smør og kunstbod med bedekranse og stenmosaikker.

Foredrag: ‘Ny medicin fra gamle planter’

Klosterhavens nytteplanter og medicinplanter vises frem under weekendens omvisninger og krydres lørdag d. 14. august med et lille eksklusivt haveforedrag om: ‘Ny medicin fra gamle planter’ af Jens Soelberg fra Københavns Universitet, som kan fortælle fascinerende historier om nogen af Æbelholt Klosterhaves historiske gift- og lægeplanter og hvordan de gamle planter indgår i jagten på nye, moderne lægemidler. Han runder også lægemiddelhistoriens drink nr. 1: Gin & Tonic. Der vil naturligvis være smagsprøver under foredraget.

Arkæologi og metaldetektorarrangement

Klosterruinens udgravningshistorie og arkæologien er også centrum.  Der er metaldetektorarrangement tæt ved ruinen og fremvisning af fund fra stedets udgravninger: bl.a. lerkander, religiøse genstande, lægeinstrumenter, hverdagssager og formsten fra klosterbygningen. Der er skelet-puslespil hvor arkæologens arbejde kan afprøves for en dag.

Middelalderdans og gudstjeneste

Begge weekender er der om lørdagen budt op til middelalderdans for alle interesserede. Det foregår kl. 11.30 på selve klosterruinen og instrueres af den nærliggende Tjæreby kirkes præst, Anja Worsøe Reiff. Hun forestår ligeledes begge lørdage gudstjenesten i kirkeruinen kl. 11, forud for dansen.

God mad & Klostermuseum

Æbelholt klosterfestival byder på fadøl, sandwich og middelalderpandekager – og i museets have kan man sidde ned og nyde en kop kaffe.

Besøg museet, hvor en lille del af de omkring 1100 udgravede skeletter er udstillet, sammen med bl.a. en helt komplet romansk grav fra ruinen og en meget fin lille runeskrift med en såkaldt elskovsbesværgelse.

Plantesalg – urtesalt, urtesnaps, koldpresset urtesæbe

I museets planteskole med medicinplanter og nytteplanter kan man købe ’hjemmedyrket’ planter med hjem fra klosterets egen have. I museums butikken kan man finde bøger om klosteret og havens lægeplanter, urtesalt, urtesnaps, koldpresset urtesæbe, plantefarvet garn og Flora Danica postkort.

Søndage: Rundvisning på Æbelholt klosterruin, have og museum

Søndage når larmen fra lørdagens marked har sænket sig – byder Klostermuseet på en stille og rolig inspirerende rundvisning på ruin, klosterhave og museum, samt kaffe og kage og en øl/kildevand i museumshaven efterfølgende. Begge søndage kl. 10 eller kl. 14.

Max 35 deltagere – så husk at bestille billet i god tid.

For skoleklasser

Tirsdag d. 17. august og onsdag d. 18. august, Middelalderskole – for skoleklasser i Hillerød: udsolgt

Torsdag d. 19. august, Maling, leg og bagning af fladbrød for børnehaveklasser i Hillerød: udsolgt

Foto øverst: Timm Becker