Hørsholm: ‘De uønskede’ og ‘Keep me innocent’

Særudstillinger på Hørsholm Egns Museum

Besøg særudstillinger med tegneserietegner Karoline Stjernfelt og billedkunstner Morten Modin på Hørsholm Egns Museum.

Åbent 28. april – 30. oktober: tirsdag – søndag, kl. 11-16.
2. pinsedag, efterårsferien

Tegneserietegner Karoline Stjernfelt: ‘Keep me innocent’

Særudstilling om tegneren Karoline Stjernfelts prisbelønnede tegneserie ‘I morgen bliver bedre’. Udstillingen viser et rigt udvalg af Stjernfelts vidunderlige tegninger og beskriver hendes arbejde med danmarkshistoriens mest berømte kærlighedsdrama, trekantsdramaet om Struensee, Caroline Mathilde og Christian 7.

Stjernfeltudstillingen kan ses til og med 2023.

Billedkunstner Morten Modin: ‘De uønskede’

I år er det 250 år siden at lægen J. F. Struensee blev halshugget for sit forhold til dronningen og for hans overtagelse af magten. Der er ikke tidligere lavet buster af Struensee og Caroline Mathilde – før nu. Kom og oplev samtidskunstneren Morten Modin enorme buste af Struensee og hans farverige buster af Caroline Mathilde. Morten Modins værker indgår som del af museets permanente udstilling af genstande og inventar fra det nedrevne Hirschholm Slot.

Udstillingen af Morten Modins værker kan opleves frem til d. 30. oktober 2022.

Struensee, Christian 7, Caroline Mathilde og Hirschholm Slot

Den 28. april 2022 er det 250 år siden, at J. F. Struensee blev henrettet. Han mistede livet efter, at han som kongens livlæge snuppede magten fra den psykisk ustabile Christian 7, lynreformerede det danske samfund efter oplysningstidens idealer, og blev den unge dronning Caroline Mathildes elsker.

Tegneserietegner Karoline Stjernfelt og billedkunstner Morten Modin har begge inden for de seneste år kastet sig over denne dramatiske del af danmarkshistorien. Deres værker provokerer og inspirerer til samtaler om de dilemmaer og udfordringer, som mennesket har tumlet med, så langt vi kan se tilbage i historien: Temaer som magt, frihed, køn, identitet, sex og kærlighed.

Hørsholm Egns Museum er nabo til Hørsholm Slotshave, hvor de dramatiske begivenheder udspandt sig på det nu forsvundne Hirschholm Slot. Derfor har vi inviteret de to kunstnere til at udstille på museet, hvor deres værker går i dialog med museets kulturhistoriske genstande og permanente udstilling om Struensee og slottet.

Billedkunstner Morten Modin: ‘De uønskede’

I løbet af sin korte regeringsperiode gennemførte Struensee over to tusind reformer inspireret af 1700-tallet nye strømninger: oplysningsfilosofien. Blandt andet indførte Struensee trykkefrihed ved lov i Danmark, som det første land i verden. Samtidig indledte han et risikabelt forhold til den unge dronning Caroline Mathilde. Det endte fatalt: Caroline Mathilde blev sendt i eksil i Celle i Tyskland. Struensee blev brutalt henrettet på Øster Fælled i København den 28. april 1772.

Så vidt vides, findes der ingen buster hverken af Struensee eller dronning Caroline Mathilde – før nu. Inspireret af tegninger og samtidige malerier, har billedkunstner Morten Modin skabt 3D-printede farvestrålende portrætter af de to hovedpersoner. Værkerne er oprindeligt skabt til Kunsthallen Kongegaarden. ‘De Uønskede’ vil være udstillet på Hørsholm Egns Museum til oktober 2022.

Titlen ‘De Uønskede’ refererer også til den aktuelle diskussion om historiske skulpturer og monumenters rolle og brug. Ved at skabe buster af de to historiske, dengang uønskede magthavere, har Morten Modin vendt perspektivet på hovedet.

Tegneserietegner Karoline Stjernfelt: ‘Keep me innocent’

Udstilling af den prisbelønnede tegner Karoline Stjernfelts arbejder til tegneserietrilogien ‘I morgen bliver bedre’.

‘Keep me innocent, make others great’. De ord ridsede dronning Caroline Mathilde ind i en rude på Hirschholm Slot. Ruden eksisterer stadig og kan ses i Hørsholm Egns Museums permanente udstilling.

Citatet er paradoksalt i lyset af de historiske begivenheder og den unge dronnings affære med Struensee. Det inviterer til spørgsmålet: Hvordan skal vi forstå Caroline Mathildes handlinger, hvori bestod hendes magt, og hvordan brugte hun den?

Det giver Karoline Stjernfelt sin udlægning af i udstillingen, hvor hun også indvier os i sine tanker og sin omfattende historiske research og ikke mindst sin skrive- og tegneproces i de to første bind af sin tegneserie-trilogi om den skandaløse affære. Tredje bind i serien udkommer i 2023. Udstillingen varer indtil november 2023.

Hvorfor på Hørsholm Egns Museum

Hørsholm Egns Museum ligger tæt Hørsholm Slotshave og dermed tæt på det sted, hvor de dramatiske begivenheder fandt sted i slutningen af 1700-tallet: Ved det nu for-svundne Hirschholm Slot. Stjernfelts og Modins værker går i dialog med museets kultur-historiske genstande og den permanente udstilling om Struensee og Hirschholm Slot.