Fotoudstilling: Kultur eller natur?

Fotoudstilling: ‘Kultur eller natur? – det er spørgsmålet’

Kultur eller natur? – det er det helt overordnede spørgsmål som tages op i Museum Nordsjællands nye udendørs fotoudstilling. Den er dermed et bidrag til den aktuelle debat om oprindelig natur, som ofte diskuteres i forbindelse med naturgenopretningsprojekter, naturnationalparker og naturlig skovdrift.

Gilleleje havn: fredag d. 24. juni – mandag d. 8. august

I disse år er der meget fokus på naturen og ikke mindst på, hvordan vi kan skabe mere natur. Men deri ligger et paradoks, for er natur noget man skaber? Eller bliver natur, som planlægges, designes og vedligeholdes, egentlig mere et udtryk for kultur (altså menneskelig indgriben og påvirkning) snarere end natur?

Museet og udstillingen taler ikke imod naturgenopretninger eller forbedringer af biodiversiteten, blot vil museets gerne erindre om, at natur og kultur ofte er to sider af samme sag. Gennem en række landskabsbilleder sættes der således fokus på menneskets relation til den nordsjællandske natur igennem historien.

Sankt Helenekilde ved Tisvildeleje. Siden oldtiden har kildevæld været knyttet til trosforestillinger, magi og senere også troen på helbredende virkning.

Billederne er taget af Mette Kjelstrup, som er arkæolog på Museum Nordsjælland, og derfor har blik for at se kulturspor i landskaberne. Det er der kommet et stort og meget varieret fotomateriale ud af.

Hvert billede har sin historie om relationen mellem menneske og natur, ja i nogle tilfælde kan den menneskelige indflydelse endda ses på flere måder. Mange fortidsminder, eller kulturspor, er efterhånden blevet så stor en del af landskabet, at vi måske ikke længere opfatter dem som menneskeskabte. Ved at præsentere dette udsnit af forskellige spor efter menneskelig indgriben i naturen, opfordrer vi til at gå på opdagelse i det nordsjællandske landskab og huske på, at de landskaber man færdes i og beundrer, alle er resultat af menneskers handlinger i kombination med naturens egen udvikling.

Fotoudstilling på Rungsted Havn.

Turguide

Museet har udarbejdet en turguide til de forskellige steder som præsenteres i udstillingen, som man kan tage med ud på sommerens udflugter i det nordsjællandske landskab. Guiden vil kunne købes på Museets afdelinger.

Vandre-fotoudstilling

Rungsted Havn:  12. maj –  24. juni.
Gilleleje havn: 24. juni – 8. august
Hillerød ved Slotsgade: 8. august – 19 september