Gilleleje: Danmarks befrielse 1945

Danmarks befrielse

Fra medio 2020 til medio 2022 viser Museum Nordsjælland i anledning af 75-års jubilæet for Danmarks befrielse fire små udstillinger med besættelsestema i Kulturhavn Gilleleje.

I udstillingerne kan man få et overblik over nogle af de emner og hændelser, der kendetegnede besættelsestiden, både i Nordsjælland og på landsplan.

Tysk soldat sætter bekendtgørelse om den militære undtagelsestilstand op d. 29. august 1943.

Kig efter den tyske soldat i montren på Kulturhavnens førstesal – den er vartegnet for de første tre udstillinger!

  • Den første udstilling omhandlede tyskernes invasion af Danmark d. 9. april 1940.
  • Den anden udstilling, fra juni 2021, handlede om hverdagslivet under besættelsen.
  • Den tredje udstilling, som lige er sat op i november og vises indtil januar, handler om den voksende modstand mod den tyske besættelse – fra spotte-tegninger og RAF-huer til våbennedkastninger, illegale blade, sabotage og hjælpen til de danske jøder, der måtte flygte til Sverige.
  • Den sidste udstilling sættes op i maj 2022, og handler om tyskernes forsvarsforberedelser, befrielsen d. 5. maj 1945 og tiden umiddelbart derefter.

 

William og Christian Jørgensen om bord på fiskekutteren Göta – tidligere Anna Maria. Mange af fiskerne fra Gilleleje, der i efteråret 1943 havde sejlet danske jøder til Sverige, flygtede i begyndelsen af 1945 til Höganäs og satte nye, svenske navneskilte på kutterne; Göta og andre kuttere sejlede derefter med våben til modstandsbevægelsen. Foto: Gribskov Arkiv.