Oktober 2020, Barkspand fra yngre bronzealder

Fund af barkspand fra Troldebakkerne, Helsinge

En barkspand fra starten af yngre bronzealder (1100-900 f.Kr.) er dukket op på udgravningerne ved Troldebakkerne nord for Helsinge. Barkspanden blev fundet i en brønd, som lå under et tykt affaldslag fra yngre bronzealder. Vi forventer derfor at spanden har samme datering.

Barkspanden lå delt i tre i tre stykker. Selve barkspandens cylinder er blevet CT-skannet på Nordsjællands Hospital, Hillerød, i håb om at den indeholdt spændende fund. Desværre var den tom. Nu er barkspanden sendt til konservatorerne på Bevaring Sjælland, så de kan rense fundet og stabilisere det til eftertiden. Forhåbentlig er spanden klar til fremvisning til næste år.

Barkspande er ekstremt sjældne. De kendes fra bronzealderens egekistegrave, hvor barkspanden fra Egtvedspigens grav især er kendt, da denne spand indeholdt rester af mjød.

Dette års udgravning ved det nye byområde ved Troldebakkerne har frembragt et stort bopladsområde med fund af over 40 oldtidshuse. Hele bakkedraget har formentlig været beboet fra starten af yngre bronzealder og et godt stykke tid ind i jernalderen.