Fyrhistorisk Museum

Praktisk

Fyrvejen 25 A
3250 Gilleleje
7217 0240

Desværre ikke handikap-egnet.

Åbningstider

Se åbningstider HER

Entre

Voksne 40 kr. Børn og unge under 18 år gratis
Grupperabat ved 20 voksne og derover: Halv pris

Årsbillet til alle Museum Nordsjællands udstillinger koster kr. 65,- og kan købes på udstillingsstederne eller on-line via VisitNordsjælland HER
Den elektroniske billet-kvittering kan evt. ombyttes til en fysisk årsbillet på et af vores udstillingssteder, hvis man ønsker dette.

Omvisning

Omvisning efter aftale

Om Fyrhistorisk Museum på Nakkehoved

“At se det Smukkeste, det havde man os lovet –vi saae det også, da vi kom til Nakkehoved.”

Nakkehoved fyr, der ligger i et naturskønt område med en fantastisk udsigt, er et oplagt mål for en gåtur langs vandet ad “Fyrstien” fra Gilleleje. Frokosten kan spises i det fri ved fyret eller nydes på “Fyrkroen”.

Fyrhistorisk Museum på Nakkehoved beskriver dansk fyrvæsens udvikling fra Frederik d. 2 i 1500-tallet til fyrenes nuværende automatisering. Nakkehoved-fyrene er tegnet af arkitekt G.D. Anthon, og blev bygget af kongen i 1772. Begge fyr er murede, firkantede fyr, sammenbygget med gavlen på fyrpasserboliger. I dag er det kun det vestlig fyr som bruges og det kan i klart vejr ses ca. 46 km væk.

Nakkehoved_Lighthouse_700x120

Nakkehoved østre og vestre fyr blev etableret i 1772 for at lede skibsfarten forbi de farlige grunde ved Gilleleje, der ofte førte til strandinger. Med en hård nordvestenvind var det vanskeligt at holde sig fri af kysten og derfor blev de to åbne kulbål på toppen af fyrtårnene en vigtig forbedring for skibsfarten. Når sejlskibene havde observeret de to lys fra fyrtårnene skulle man ved den videre sejlads ned mod Hornbæk være opmærksom på den sigtelinje, der gik gennem de to bål. For ikke at gå på grund skulle fartøjerne holde sig nord for linjen. Et andet forhold, der også spillede en rolle for navigationen, var, at der på Kullen kun var et fyr, således at man altid kunne kende forskel på danske og svenskesiden.

Christian Faber, der var fyrmester på Nakkehoved i perioden 1824 til 1845, etablerede i 1830`erne et haveanlæg syd for sin bolig ved østre fyr. Fabers Have blev berømt og fra midten af 1800-tallet et populært udflugtsmål for de kongelige, det bedre borgerskab, digterne og forfatterne, der nød den flotte havudsigt og det fantastiske kystlandskab.

De to velbevarede fyr på Nakkehoved er en sjældenhed både nationalt og internationalt, hvilket er er forklaringen på, at de i dag er fredet. De indgår i det smukke landskab, der rummer mange kulturhistoriske minder.

Fyrenes funktioner i dag

Det vestre Fyr huser i dag Fyrhistorisk Museum på Nakkehoved, der er en del af Museum Nordsjælland.

  • Fyret opført 1772 som åbent kulfyr.
  • År 1800 overdækket med kuppel.
  • Kulbålet erstattet med oliebrænder 1833.
  • 1898 forhøjet til sit nuværende udseende og forsynet med roterende linseapparat.
  • 2005 indrettet til museum.

Nakkehoved vestre Fyr indgår stadig som en del af fyrbetjeningen i de danske farvande. Det østre Fyr er ført tilbage til sit udseende år 1800 og kan besøges i museets åbningstid.

Museet formidler blandt andet det danske fyrvæsens historie, lokalhistorien samt kulturlandskabets udvikling på Nakkehoved.

Til fyrmuseet er knyttet en forening Nakkehoved Fyrlaug, der afholder mange arrangementer. Hvert år i august fejres blandt andet en International Fyrdag på museet.