Skibshallerne

Skibshallerne, Det Gamle Hus, Ferielejligheden, Skolestuen og Else Klugs Café

På Gilleleje Hovedgade 49 kan du se fiskebåde i Skibshallerne. Oplev hvordan man boede før i tiden i Det Gamle Hus. Besøg Else Klugs Café for et lille pusterum midt i byen. I Østergade 20, kan man se ferielejlighed fra 1960’erne, skolestue anno 1865 og skiftende særudstillinger.

Nyd en kop kaffe og hjemmebagt kage efter gamle opskrifter i den gamle frugthave – så er det som tiden har stået stille i Gilleleje.

Praktisk

Aktuelle åbningstider. Hovedgaden 49, 3250 Gilleleje, 7217 0240. Desværre ikke handicap-egnet, der er dog adgang til caféen for kørestolsbrugere. Omvisning og særåbning efter aftale.

Voksne 35 kr. Børn og unge under 18 år gratis. Grupperabat: 50% for min 20 voksne.
Årskort til alle Museum Nordsjællands udstillinger koster kr. 65. Kan købes på udstillingsstederne eller på VisitNordsjælland.

Skibshallerne

I hallerne er udstillet åbne fiskerbåde fra forrige århundrede. Med strandsand på gulvet fortæller museet historien om de nordsjællandske fiskeres farefulde liv gennem mere end 500 år. Om sæsonfiskeriet efter sild, der omkring 1500 med torsken blev til et helårsfiskeri. Ved siden af havde mange fiskere husdyr og dyrkede have og mark for at klare dagen og vejen.
Skibshallerne er omgivet af en skøn have, hvor man kan gå en tur og nye udsigten.

Det gamle Hus

Huset er indrettet som det så ud i midten af 1800-tallet. Der er lerklinede gulve, korte senge og åbent ildsted i køkkenet.
Huset har været bolig for skiftende smede og senere også for en ur- og skomager. Smede har haft deres værksted andetsteds, men ur- og skomager Jens Peter Petersen har haft værksted og ‘butik’ i de østre rum.

Ferielejligheden

Huset på Østergade 20 tilhørte indtil 2013 fiskerfamilien Klug, som har boet her i flere generationer. Stedet består af stuehus, hvor familien selv boede, og en ferielejlighed, der om sommeren blev udlejet til feriegæster og fiskere fra Bornholm. Indtægterne supplerede familiens økonomi i trange tider. Interiøret fra lejligheden står intakt fra 1962, hvor Else Klug udlejede lejligheden for sidste gang.

Særudstillinger

I stuehuset vises skiftende maleriudstillinger.

Skolestue

I Østergade 20 er også en skolestue indrettet som i 1865, hvor børnene bl.a. har mulighed for at skrive med griffel på tavlen.

Else Klugs Café

Et lille pusterum midt i byen, hvor man kan nyde en kop kaffe og hjemmebagt kage efter gamle opskrifter. Her kan man starte eller afslutte bytur eller besøg i Skibshallerne og Det Gamle Hus. Kager er lavet ud fra oprindelige opskrifter brugt i huset under krigen, hvor mængden og udvalget af råvarer var begrænset.

Hovedgaden 49 og Østergade 20 har fælles have og man kan komme ind til udstillingerne fra begge adresser.

Østergade 20  Hovedagden 49