En skoledag for 100 år siden

Indhold

Meget har ændret sig siden almueskolevæsnet blev indførte i 1814. Fra latin, spanskrør og udenadslære til smart-boards, gruppearbejde og nationale tests.

Undervisningen foregår i den gamle skolestue på Hillerød Bymuseum i hjørnet af Slotsparken 10 minutters gang fra Hillerød Station.

Vi taler om klasselokalet og de gamle ting der er i det. Vi kommer omkring revselsesretten og høre, hvordan uartige elever blev straffet i gamle dage. Eleverne for lov at skrive skråskrift og de skal rejse sig når de for lov at tale.

Det praktiske

Målgruppe: 0.-4. klasse

Tid: Der er sat 1½ time af til forløbet, dette er inklusive tid til overtøj der skal af og på, samt tissepause. Der er ikke afsat tid til at lege på museet efter undervisningen er afsluttet.

Sted: Hillerød Bymuseum, Helsingørsgade 65, 3400 Hillerød (i hjørnet af slotsparken).

Plads: Vores klasseværelse er ikke så stort, og klasser på mere end 18 elever bliver nødt til at sidde tre på nogle af skolebænkene. Det kræver hensyntagen, at være så mange elever i lokalet – Det afspejler imidlertid ret realistisk forholdene, som det kunne være i skolerne i Hillerød, efterhånden som flere og flere børn kom i skole, og hvor der kunne være op til 30 elever i en klasse på få m2, ligesom vores. Alternativt kan vi dele klassen op i to.

Særlige behov: Elever og klasser med særlige behov er velkomne. Ring og aftal nærmere for tilpasning af forløbene til jeres behov. Der er desværre dårlig adgang for kørestolsbrugere på Hillerød Bymuseum pga. trapper.

Museumsformidlerens rolle: Styrer forløbet og håndterer klassen som helhed. Vi lægger vægt på at børnene får en positiv oplevelse af mødet med museet og får lejlighed til at udtrykke forundring og stille spørgsmål til de fremmede omgivelser og ting, de oplever.

Lærerens /pædagogens rolle: At støtte urolige/sårbare elever, hjælpe med at dele materiale ud, evt. byde ind med relevante koblinger til det, I har talt om i klassen og lignende.

Forberedelse: Eleverne skal tale med deres bedsteforældre om, hvordan det var for bedsteforældrene at gå i skole, da de var på elevens alder.

Kontakt: Kulturformidler Charlotte Mortensen via e-mail: cmm@museumns.dk eller tlf.  61 81 58 25 (tilmeldinger modtages ikke via sms).

Ved bookningen har jeg brug for følgende information:

Skolens navn:

Klasse:

Antal elever og lærer:

Ønskede dato (gerne flere muligheder) og klokkeslæt:

Navn på kontaktperson:

Telefonnr. på kontaktperson:

Praktisk information til forældrene

  • Pak mad der kan spises på farten. Der er desværre ikke mulighed for at spise på museet.
  • Pak hjemmesko og giv børnene godt med tøj på. Varmen er tændt i de kolde måneder, men når det er koldt udenfor, er der køligt på museet.
skolestue på Bymuseet i Hillerød

Skolestue på Bymuseet i Hillerød, hvor elever fra 0. – 4. klasse kan deltage i undervisningsforløb

Skolegang før i tiden. Undervisningsforløb Museum Nordsjælland

Hvordan var det at gå i skole for 100 år siden? Museum Nordsjællands skoletjeneste giver mulighed for at elever kan prøve, hvordan det var at være barn før i tiden.

skolestue på Bymuseet i Hillerød med anskuelses tavler

Undervisning foregår i gammeldags skolestue på Bymuseet i Hillerød. Skolestuen er indrettet som dengang med bl.a. anskuelses tavler.